Przepis dostałam od znajomej, która tak go zachwalała, że postanowiłam się skusić na pieczenie ;) Przepis jest nie tylko prosty, ale i szybki. Idealnie nadaje się jeśli chcemy piec z dzieckiem. Wykorzystałam go już raz przy pomocy Igi, zamierzam się właśnie do drugiego podejścia. Tym razem bez Małej bo jeszcze śpi :)
Składniki:
- 400g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- kostka margaryny do pieczenia,
- 200 g cukru pudru,
- 4-5 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek,
- można dodać jeszcze aromat waniliowy (ja akurat zrezygnowałam z tej opcji).
Instrukcja:
1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
2. Do margaryny dodać cukier puder i utrzeć.
3. Dodać aromat.
4. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
5. Połowę ciasta wylać na tortownicę wysmarowaną margaryną i posmarowaną bułką tartą.
6. Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę (można je wcześniej podsmażyć i dodać cynamon).
7. Jabłka pokryć ciastem, które nam zostało.
8. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 50 min.
I gotowe!
1 komentarz:
Zjadłabym takie ciasto :)
Prześlij komentarz